PrøvekapitlerAnmeldelserBogen har fået overvældende mange og gode anmeldelser.
Bent Rasmussen skriver f. eks. i SKOLEBIBLIOTEKET: "Det er bare en utrolig smuk, væsentlig og enestående bog, som næppe vil blive overgået lige med det samme. Hvor er det bare flot!" Læs hele anmeldelsen her. Under overskriften Stille og poetisk skriver Frederikke Winther i WEEKENDAVISEN: Hvem er jeg? Hvad vil det sige at være mig? Og hvem ville jeg være, hvis jeg ikke var mig? Det er spørgsmål som disse, der sætter gang i en strøm af tanker i Violas hoved. Minder, tankeeksperimenter, følelser og forestillinger blander sig med hinanden. Nogle i tekst, andre i billeder. Som læser surfer man med på Violas tankestrøm gennem 12 små kapitler om vidt forskellige, men for de fleste genkendelige emner. Eksempelvis følelsen af at være anderledes og dog helt normal. Eller lysten til at flå sin irriterende lillebror i småstykker. Der er også én om den dårlige samvittighed, der først forlader kroppen igen, når man har fået sagt undskyld. Der er ikke rigtig nogen start eller en slutning. Blot korte, stemningsfulde hverdagsfortællinger, som tilsammen danner et fint og nuanceret billede af, hvad Viola er optaget af, og hvad hun undrer sig over. Det er en poetisk og stille, gribende bog , hvis man som læser er indstillet på at læse brudstykker, kigge billeder og tænke med. Det er en personlig scrapbog i tegneserieformat, som giver en rigtig fin og utraditionel bogoplevelse. Særligt billederne sætter tankerne i gang. Tanker, som fylder en hel del i en 12-årig piges liv. BOGGNASKEREN (anmelder Janne Hejgaard) giver 9 stjerner ud af 10 og skriver bl.a.:
"Illustrationerne er enkle og tilstræbt naturalistiske, og der foregår rigtig meget på siderne. Formen - graphic novel - passer fint til indholdet på den måde, at når man er cirka 12 år, er ens verden så myldrende fuld af elementer, man skal finde ud af at spejle sig i, vælge blandt og manøvrere imellem – nøjagtig som bogen viser, at Viola prøver. Der er mange måder at gøre det på, der er mange rigtige måder, det gælder bare om at gå i gang med at tjekke det hele ud. 'Pssst!' er en charmerende og tankevækkende bog om at være cirka 12 år og prøve at finde ud af det. MERE: "Bogen er uden en egentlig handling, men i uimodståelige billeder, stemninger og eftertænksom tekst fortælles der her om den 12-årige violas verden og hendes tanker om den og sig selv." Nanna Færgemand KULTUNAUT FEM STJERNER ud af seks! "Bogen er på en gang rørende, trist og morsom. Den handler lidt om bumser, bryster og drillerier, men meget mere om identitet, selvværd, skam og kærlighed. I tæt samspil med Katrine Clantes udtryksfulde tegninger får forfatteren Annette Herzog med ganske få ord fortalt utroligt meget om Viola -og om os alle sammen." Camilla Qvistgaard Dyssel FYENS STIFTSTIDENDE NETMAGASINET NUMMER 9 uddeler 4 ud af 5 stjerner og skriver bl.a.:
"... I neddæmpet, poetisk og usædvanligt indtagende form fortæller den historien om Viola på 12, der prøver at finde fodfæste et sted mellem barndom og ungdom. Og hun er let at holde af og holde med, hende Viola. I en verden af skiftende bedsteveninder, paplillebrødre med irriterende laserpistoler og bedsteforældre, der viser sig at kunne dø, får fantasien og refleksionerne lov at have et eget liv. Et fantasiliv, der eksekveres både originalt og overbevisende i Clantes sarte blyantsstreg og søgende akvarelpalet. (...) Samtidig tilnærmer Herzog og Clante ungdomsgenren med en nysgerrighed og originalitet, der gør “Pssst!” til en selvstændig og kærkommen poetisk stemme i et lydlandskab, der for ofte overdøves af den højtråbende pubertære stereotyp – eller et ”baby, baby, baby, oh” på repeat, for den sags skyld." Læs hele artiklen her. I POLITIKEN giver Steffen Larsen 4 stjerner under overskriften: Ungpigeroman er klog og trøstende.
Se hele anmeldelsen her. Den for biblioteksindkøbet meget vigtige LEKTØRUDTALELSE lyder som følgende:
Pssst! (2013) - TEGNESERIE Emne: graphic novels ; piger ; identitet ; selvværd ; venskab ; familien Tegneserie - graphic novel. Kom og hør om den 12-årige Viola og hendes liv. Hvad er man før man bliver født og hvad sker der med farfar efter han er død? Kan man være sød og populær på samme tid? [...] Det er bare nogle af de tanker Viola gør sig. Anvendelse/målgruppe/niveau Graphic novel til de 10-12-årige piger. Kan bruges både til lystlæsning og til fordybelse/analyse/opgaveskrivning i skolen Beskrivelse Forfatter og illustrator har tidligere arbejdet sammen om Flyvere på himlen. I denne er de dog gået videre i samarbejdet. Herzog er kommet med ideer til illustrationerne, og Clante er kommet med input til teksten. Bogen handler om Viola, der er 12 år og går i 5. klasse. Hendes forældre er skilt og i den ene uge er hun hos sin mor i byen, i den anden uge bor hun hos sin far på landet. Hun er en typisk pige på 12 år, der funderer over verden og sin egen plads i den. Der er 12 kapitler i bogen, der hver især står som en lille historie om Viola og hendes relation til familie, venner eller sig selv. Man får indtryk af, at Viola føler sig alene/ensom, men hun møder en pige i slutningen af bogen, der måske kunne blive en bedsteveninde. Bogen er et godt miks af tegneseriesekvenser, Violas dagbogsnotater og collageagtige helsider Sammenligning Denne kan sammenlignes med Julien Neels tegneserie Lou!, der også handler om en ung pige og hendes udvikling. Denne er dog mere seriøs og poetisk og har bund i danske forhold, så de danske børn umiddelbart kan genkende deres verden i billeder og tekst. Denne kan også sammenlignes med Herzogs serie Drenge, lus og løse tænder, selvom den på mange måder er i en kategori for sig selv Samlet konklusion Seriøs og poetisk graphic novel om en ung piges verden med store og små udfordringer. Både til lystlæsning og til opgaveskrivning Lektør: Pia Petersen |
Pssst!
Høst&Søn, 2013
Hvorfor er jeg netop den, jeg er? Hvorfor er jeg ikke blevet en anden? Hvad var jeg, før jeg blev født, og hvad bliver jeg, når jeg dør? Ville jeg stadig være mig, hvis jeg var født et andet sted? Hvis mit hår var lyst, og jeg gik i en anden klasse? HVEM ER JEG EGENTLIG? Pssst! er en graphic novel til tween-piger, der belyser livets små og store spørgsmål, som de stiller sig for den 12-årige Viola. I et enestående samspil mellem tekst og billede får vi indblik i de tanker, hun gør sig om livet, døden, venner, familie, ensomhed, udseende og popularitet. Igennem 12 selvstændige kapitler kommer Pssst! med bud på, hvad der præger én, og om man selv har indflydelse på, hvem man er og hvordan man bliver. Bogen giver ikke færdige svar, men overlader det til læseren selv at tænke og drage konklusioner. Pssst! er en dæmpet, poetisk afsøgning af identitet, og hvad det betyder at være pige i vores tid. Se her, skolelærere! Marianne Eskebæk Larsen har udarbejdet en litteraturguide til "Pssst!" Se mere på forlaget Høst&Søns side Lærerværelset eller hent den gratis her. Læs mere om arbejdsprocessen med bogen i Netmagasinet for tegneserier Nummer 9:
http://nummer9.dk/artikler/alene-og-utilpasset/ og http://nummer9.dk/artikler/pa-tegnebordet-katrine-clante/ Pssst! har fået mange pæne ord i Danmark, men den har fået endnu mere opmærksomhed i Tyskland. Her var den endda nomineret til Tysklands største børnebogspris, Deutscher Jugentliteraturpreis 2017.
|